Coronamaatregelen

Op de website van de Gemeente Rucphen vindt je actuele informatie over het Coronavirus en maatregelen.

Klik hier om deze webpagina te openen


Lockdown aangescherpt met avondklok


De Trapkes en de sportzaal gesloten

Vanwege de verscherpte coronamaatregelen zijn dorpshuis De Trapkes en de sportzaal  gesloten.


14 december 2020: Nederland in lockdown

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Klik hier om het document te downloaden


17 november 2020: Coronaregels  (bron: Rijksoverheid)

Klik op afbeelding voor groter formaat


4 november 2020: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Klik op afbeelding voor groter formaat

 


14 oktober 2020 : coronamaatregelen in Dorpshuis De Trapkes en de Sportzaal   gedeeltelijke lockdown

Het coronavirus steekt in onze gemeente heftig de kop op. Om besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan hebben we, mede op grond van de richtlijnen van de overheid, besloten om tot nader order de volgende maatregelen te nemen:

 • De foyer (horeca) is gesloten
 • Per lokaal maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand
 • In de publiek ruimte is een mondkapje verplicht vanaf 13 jaar
 • Activiteiten basisschooljeugd gaan door (maandagvondclub, naschoolse activiteiten, jeugd Carmencita, Kicks en Sticks, karate)
 • Ouders mogen niet mee naar binnen en worden dringend verzocht buiten onderling 1,5 meter afstand te houden
 • Sporten/dansen t/m 17 jaar is onder bevoegde leiding toegestaan
 • Het jeugdhonk is dicht voor jongeren vanaf 13 jaar, omdat 1,5 meter afstand houden daar niet kan.

 

Klik op afbeelding voor groter formaat

Algemene regeling horeca gedeeltelijke lockdown 14 oktober

 • Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten
 • Afhaalrestaurants blijven open. Geen verkoop en bezorging van alcohol na 20:00 uur
 • Verbod op evenementen met uitzondering van oa markten en demonstraties

 

Algemene regels blijven

-Vermijd drukte.
-Werk thuis tenzij het niet anders kan.
-Bij coronaverschijnselen (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid) blijf thuis, neem contact op met de huisarts en laat je testen.
-Houd 1,5 meter afstand.
-Was regelmatig handen met water en zeep.
-Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

Meldpunt

Veel activiteiten draaien nog niet als vanouds en sociale contacten zijn nog beperkt. Hierdoor kunnen inwoners met vragen of problemen zitten waarmee zij nu nergens terecht kunnen. Daarom is per dorp van de gemeente Rucphen een informatiepunt ingericht waar inwoners terechtkunnen met problemen en vragen als gevolg van of over de coronacrisis, zoals het wegvallen van (dagelijkse) ondersteuning, maaltijdverzorging, het afhalen van medicijnen, een noodzakelijk bezoek aan de huisarts, boodschappen doen, hond uitlaten en financiën. In Sprundel is dat Dorpswerk Sprundel, contactpersoon is Toon van de Sanden. Hij is op werkdagen van bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur via telefoonnummer 06 – 13 75 25 68 en men kan mailen naar toonsant@home.nl

Wil je helpen?

Wil je mensen helpen, bijvoorbeeld met boodschappen te doen, de hond uit te laten, op kinderen te passen of door telefonisch of via internet regelmatig contact te hebben, neem dan contact op met Toon van de Sanden, e-mail toonsant@home.nl, telefoon 0613752568. Ook als je een idee hebt voor iets dat helpt om deze bijzondere tijd door te komen, voor ouderen of de jeugd, neem dan met Toon contact op. Hij probeert activiteiten op elkaar af te stemmen en kan ze eventueel laten toetsen bij GGD of RIVM.
Alle activiteiten zullen zoveel mogelijk op deze pagina vermeld worden.

Hulp nodig

 • Zijn er mensen die mede door het coronavirus hulp nodig hebben, wil je mensen helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen, de hond uit te laten, of via de telefoon of internet regelmatig contact te hebben, neem dan contact op met Toon van de Sanden. (Via particulieren en de buurt/wijkverenigingen gebeurt al veel.
 • Het kantoor van het Mantelzorgsteunpunt is gesloten. Voor informatie over mantelzorg en mantelzorgers die vragen hebben kunnen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen 06-22933867 (Helmi) of 06-12306327 (Marie) of mail naar: info@mantelzorgruchphen.nl.
 • De maatschappelijk werkers van WijZijn Rucphen werken nu thuis. Zij zijn te bereiken via e-mail teamrucphen@wijzijntraversegroep.nl en telefonisch via 0164-237056.
 • Wijkzuster Jolanda Nuij is op maandag, dinsdag en woensdag te bereiken via telefoon: 088-5603277 en e-mail jnuij@twb.nl.
 • Met vragen die betrekking hebben op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo),denk hierbij aan vragen over huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, vervoer en wonen, kunnen inwoners terecht bij het Zorgloket Gemeente Rucphen dat op werkdagen van 8.00 uur tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar is via nummer (0165) 349500.
 • Hulpverleners ouder dan 50 jaar die aangesloten zijn bij hartslagnu.nl krijgen vanuit 112 en hartslagnu.nl geen doorzetting meer. Meer info, vooral voor EHBO’ers: https://hartslagnu.nl/nieuws/maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus/

Boodschappen thuis bezorgd

 • Keurslagerij Monden bezorgt op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag boodschappen die u daarvoor bestelde (tel. 382330) bij u thuis.
 • Verswinkel Dian van Trijp bezorgd thuis: ‘Vandaag via telefoon 382439 besteld, morgen bezorgd’
 • Van Meer Schoenen komt op afspraak met schoenen bij u aan huis. Voor een afspraak belt u 0165-382300.

Het Coronavirus

Het coronavirus vormt een grote bedreiging. We kunnen onszelf en anderen beschermen door ons te houden aan richtlijnen.

Verspreiding coronavirus

Er wordt aangenomen dat het virus overgedragen wordt via kleine druppeltjes die de lucht in gelanceerd worden als een besmet persoon hoest of niest. Die druppels kunnen tot één meter ver vliegen. Zo kunnen ze op een andere persoon terechtkomen en deze besmetten. Maar ze kunnen ook op een oppervlak vallen; als iemand hier dan mee in contact komt en vervolgens zijn of haar gezicht aanraakt, dan kan die persoon ook het virus oplopen.
Een virus overleeft meestal kort. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid kan het virus op karton ongeveer een dag overleven. Maar op plastic en roestvrij staal kan het tot wel drie dagen overleven.
De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is.
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen.

Beweeg met Conny de Vries

 • Conny de Vries, aerobic- en pilatesdocente, geeft sport- en bewegingstips: