Sprundel zorgt voor elkaar

 

 

Meldpunt

Veel activiteiten draaien nog niet als vanouds en sociale contacten zijn nog beperkt. Hierdoor kunnen inwoners met vragen of problemen zitten waarmee zij nu nergens terecht kunnen. Daarom is per dorp van de gemeente Rucphen een informatiepunt ingericht waar inwoners terechtkunnen met problemen en vragen als gevolg van of over de coronacrisis, zoals het wegvallen van (dagelijkse) ondersteuning, maaltijdverzorging, het afhalen van medicijnen, een noodzakelijk bezoek aan de huisarts, boodschappen doen, hond uitlaten en financiën. In Sprundel is dat Dorpswerk Sprundel, contactpersoon is Toon van de Sanden. Hij is op werkdagen van bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur via telefoonnummer 06 – 13 75 25 68 en men kan mailen naar toonsant@home.nl

Wil je helpen?

Wil je mensen helpen, bijvoorbeeld met boodschappen te doen, de hond uit te laten, op kinderen te passen of door telefonisch of via internet regelmatig contact te hebben, neem dan contact op met Toon van de Sanden, e-mail toonsant@home.nl, telefoon 0613752568. Ook als je een idee hebt voor iets dat helpt om deze bijzondere tijd door te komen, voor ouderen of de jeugd, neem dan met Toon contact op. Hij probeert activiteiten op elkaar af te stemmen en kan ze eventueel laten toetsen bij GGD of RIVM.
Alle activiteiten zullen zoveel mogelijk op deze pagina vermeld worden.

 

Hulp nodig

 • Zijn er mensen die mede door het coronavirus hulp nodig hebben, wil je mensen helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen, de hond uit te laten, of via de telefoon of internet regelmatig contact te hebben, neem dan contact op met Toon van de Sanden. (Via particulieren en de buurt/wijkverenigingen gebeurt al veel.
 • Het kantoor van het Mantelzorgsteunpunt is gesloten. Voor informatie over mantelzorg en mantelzorgers die vragen hebben kunnen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen 06-22933867 (Helmi) of 06-12306327 (Marie) of mail naar: info@mantelzorgruchphen.nl.
 • De maatschappelijk werkers van WijZijn Rucphen werken nu thuis. Zij zijn te bereiken via e-mail teamrucphen@wijzijntraversegroep.nl en telefonisch via 0164-237056.
 • Wijkzuster Jolanda Nuij is op maandag, dinsdag en woensdag te bereiken via telefoon: 088-5603277 en e-mail jnuij@twb.nl.
 • Met vragen die betrekking hebben op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo),denk hierbij aan vragen over huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, vervoer en wonen, kunnen inwoners terecht bij het Zorgloket Gemeente Rucphen dat op werkdagen van 8.00 uur tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar is via nummer (0165) 349500.
 • Hulpverleners ouder dan 50 jaar die aangesloten zijn bij hartslagnu.nl krijgen vanuit 112 en hartslagnu.nl geen doorzetting meer. Meer info, vooral voor EHBO’ers: https://hartslagnu.nl/nieuws/maatregelen-tegen-verspreiding-coronavirus/

 

Activiteiten verenigingen en instellingen

Activiteiten van de verenigingen en instellingen komen weer beperkt op gang.

 • Vanaf 1 juli zijn er weer kerkdiensten, op zaterdag om 17.00 uur. De Mariakapel wekelijks elke maandagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur open om iedereen gelegenheid te geven een kaarsje op te steken en of even te bidden. (Ingang van het secretariaat.
 • De Knutselclub en Tekenen en Schilderen (naschoolse activiteiten van Dorpswerk Sprundel) en de club ‘We doen van alles’ hebben hun activiteiten en tips voor activiteiten naar hun deelnemende kinderen gebracht.
 • Basisschool Vinkenbos geeft weer aan alle kinderen les.
 • De scouting, SV Sprundel, dansstichting Carmencita en Karate-do Archida hebben hun activiteiten ook hervat

 

Boodschappen thuis bezorgd / Eten afhalen / Service

 • Keurslagerij Monden bezorgt op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag boodschappen die u daarvoor bestelde (tel. 382330) bij u thuis.
 • Verswinkel Dian van Trijp bezorgd thuis: ‘Vandaag via telefoon 382439 besteld, morgen bezorgd’
 • Van Meer Schoenen komt op afspraak met schoenen bij u aan huis. Voor een afspraak belt u 0165-382300.
 • Eetgelegenheden zijn met in acht neming van de coronamaatregelen weer open. Reserveren evenals bestellingen”>
 • Chinees-Indisch restaurant Dragon City,telefoon 388702; Brasserie De Pastorie, telefoon 853111; cafetaria ’t Hapje, telefoon386546; cafetaria ’t Plein, telfoon 386136
 • Eetgelegenheden zijn. met inachtneming van de coronamaatregelen, open en bestellen/afhalen is mogelijk

 • Bij Brasserie de Pastorie kunnen van woensdag t/m zondag tussen 17.00 en 19.00 uur menu’s afgehaald worden die via info@brasseriedepastorie.nl, met gewenst afhaaltijd en telefoonnummer, zijn besteld. Voor menu’s zie facebook of haal een bestellijst.
 • Cafetaria ’t Hapje is dagelijks, behalve op maandag en dinsdag, van 16.00 tot 19.30 uur open om af te halen. Tevoren bestellen kan via tel. 386546. cafetaria ’t Sprundeltje, telefoon 385597.

 

 

Het Coronavirus

Het coronavirus vormt een grote bedreiging. We kunnen onszelf en anderen beschermen door ons te houden aan richtlijnen.

 

Hygiëne en afstand houden

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

 

Sporten: wat kan en mag in jouw situatie

Klik op de afbeelding om deze in een nieuw tabblad te openen

(bron: Gemeente Rucphen. Datum 29-04-2020)

 

Stap voor stap – wat kan wanneer

Klik op de afbeelding om deze in een nieuw tabblad te openen

(Bron: Rijksoverheid. Publicatiedatum: 06-05-2020)

 

Verspreiding coronavirus

Er wordt aangenomen dat het virus overgedragen wordt via kleine druppeltjes die de lucht in gelanceerd worden als een besmet persoon hoest of niest. Die druppels kunnen tot één meter ver vliegen. Zo kunnen ze op een andere persoon terechtkomen en deze besmetten. Maar ze kunnen ook op een oppervlak vallen; als iemand hier dan mee in contact komt en vervolgens zijn of haar gezicht aanraakt, dan kan die persoon ook het virus oplopen.
Een virus overleeft meestal kort. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid kan het virus op karton ongeveer een dag overleven. Maar op plastic en roestvrij staal kan het tot wel drie dagen overleven.
De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is.
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen.

 

Informatie over het Coronavirus, de gevolgen daarvan en de getroffen maatregelen vind je terug op de website van de Rijksoverheid. Klik hier om deze website te openen.

Test je kennis over het coronavirus via:
www.wedstrijd.ad.nl/quiz/766239_58/Corona-Quiz

 

Beweeg met Conny de Vries

 • Conny de Vries, aerobic- en pilatesdocente, geeft sport- en bewegingstips:

 

 

 

<– Terug naar de startpagina